Uansett hvor kul animasjon du har, eller hvor silkemyk fortellerstemmen i filmen din er, er den avgjørende komponenten for selskapet ditt manuset til forklaringsfilmen. Hvis du skal få det meste ut av forklaringsfilmen din, må du forstå hvordan manuskriptet presenterer hele budskapet ditt. Manuset er tross alt ikke bare stemmen du hører mens bildene forandrer seg. Manuset er det som får bildene til å forandre seg, det driver filmen fremover og får frem budskapet.

Hvis du legger en ekstra innsats i å lage et killer manus, kommer du til å spare tid, penger og i siste ende få høyere konverteringsrater. Her er sju tips til hvordan du kan lage et sinnssykt godt manus til forklaringsfilmen din.

1. Vær bevisst på målet ditt

Hvilket budskap vil du at tilskuerne dine skal sitte igjen med? Hva vil du at de skal gjøre etter å ha sett forklaringsfilmen din? Uansett om du vil at de skal melde seg på et nyhetsbrev, skrive under på et løfte eller laste ned en demo, bør du starte hele prosessen med å sette et mål. Hvis du begynner med slutten, gir det skrivingen din en retning. Det sender deg mot bestemmelsesstedet og hindrer deg i å rote til listeføringsfunksjonen din. Det er også nyttig som målestokk når du skal revidere prosessen underveis. Alt som ikke fører deg mot målet ditt, hører ikke til i manuset.

2. Hold det kort

Det å holde forklaringsfilmen kort og enkel er noe av det mest kompliserte som finnes. Svært ofte undervurderer tekstforfattere utfordringen som ligger i forklaringsfilmens lengde, og det blir smertefullt å skulle skjære vekk den ene gode replikken etter den andre for å holde seg under ett-minutts-merket. Det er kanskje unødvendig å gjøre oppmerksom på det, men det funker ikke å presse så mye informasjon som mulig inn i en trang tidsramme. Det funker heller ikke å ta femminutters-ideen din rett ned fra hylla og ”koke den ned”. Plukk ut en håndfull fordeler og hold deg til dem, og ha alltid øynene på målet.

3. Løs et problem

Å skrive for å selge er ikke den beste måten å gi seg i kast med en forklaringsfilm på. Konstruer heller manuset ditt som om du løser et relaterbart problem på en hjelpsom og vennlig måte. Identifiser problemet tilskueren din står overfor, introduser løsningen din, og beskriv hvordan problemet er noe som hører fortiden til. Ingen vil se på en produktpresentasjon, men alle vil se en løsning på problemet sitt.

4. Still skeptikerne til veggs

Alle har en indre skeptiker, og ethvert marked har sin egen variant. Få grep om de potensielle kundenes tviler og forbehold, og forsikre deg om at manuset ditt kommer hovedbekymringene deres i møte. Det å avvæpne protester er en brennsikker måte å konvertere seeren din til kunde på, og den eneste måten du kan gjøre dette på, er å skrive et knallgodt manus.

5. Vær i øyenhøyde med publikummet ditt

Skriver du for millennials eller baby-boomere? Øko-hipstere eller forretningssjefer? Når du skal velge stil og tone for forklaringsfilmen din, begynner det med manuset, ikke filmmusikken. Uttrykk deg på en måte som svarer til målgruppen din, men unngå å gå helt over styr med lokalsjargongen. Hold språket ditt presist, men vennlig. Hvis du er i tvil, ta det et hakk ned.

6. Det handler om handling

Altså: Du må lære deg å fokusere på verb heller enn adjektiver. Verb kontrollerer handling og er de mest kraftfulle ordene i arsenalet vårt. Du får ikke mange konverteringer bare ved å beskrive produktet ditt som effektivt, autentisk eller hendig. Hvis du vil utløse seerens fantasi, må du rulle opp armene og vise frem noe action. Hva vil selskapet ditt eller produktet ditt gjøre dem i stand til? Øke inntjening? Spare tid? Nyte? Beskytte? Utforske?

7. Ha det morsomt med forklaringsfilmmanuset ditt

Ikke bekymre deg så mye om å spikre manuset at du glemmer å kose deg underveis. Forklaringsfilmer er en super måte å knytte deg til markedet på, en unik mulighet til å underholde og imponere potensielle kunder med produktet ditt. Entusiasme smitter – hvis det føles som kjedelig rutinearbeid å skrive, vil det føles som kjedelig rutinearbeid å se på. Så lag ild med gnisten, nyt skrivingen og begynn å skape sinnssykt gode forklaringsfilmmanus!