Med mindre du er et romvesen som nettopp har landet på jorda, eller et lite spedbarn, kjenner du til YouTube. Og når du har tatt for deg av dette videokoldtbordet, har du antakeligvis kommet over en del whiteboard-filmer. De viser deg alt mulig, som hvordan du lager en suveren PowerPoint-presentasjon, hvordan du får best mulig pris for huset ditt, hvordan blockchain fungerer, eller hvilken forsikring du burde overveie å kjøpe for dine barn.

Denne typen whiteboard-animasjonsfilmer har eksistert i rundt et tiår, og de har hatt en gjennomgripende innflytelse på markedsføring. Du har kanskje lagt merke til at en stor mengde forklaringsfilmer utspiller seg rundt produktet eller tjenesten til et selskap.

Men du har kanskje også lagt merke til at mange av de nye videoene du kommer over, de som virker helt forskjellige fra det man gjenkjenner i et typisk whiteboard-klipp, er mer iøynefallende og fengslende. Det er fordi mange av dem nå har begynt å ha med farger, bilder, karakteranimasjon og noen ganger til og med live action-biter. Som en ekte film!

Film er det nye i markedsføring

La oss få på plass én ting: Det er ikke lenger valgfritt å bruke film i markedsføringskampanjer. Rettelse: Det er ER valgfritt, men det er intet mindre enn galskap å la være. Dette er internettalderen hvor vi snart vil bruke desentraliserte tjenester. Alt beveger seg med lysets hastighet, og vi har mindre konsentrasjonsevne enn en gullfisk. I tillegg til det vil folk heller se produktet eller tjenesten din i handling enn å lese om det. Jeg sier ikke at folk ikke leser. Jeg sier at de helst vil slippe å lese markedsføringsmateriale når teknologien har kommet så langt at alt kan presenteres visuelt.

Målet for hverdagsreklame er å få folk til å kjøpe ting. Er du ikke overbevist om at film hjelper? Hva med dette: Selv tilbake i 2012 nevnte 92 % av forbrukere visuelle hjelpemidler som den mest innflytelsesrike faktoren når de skulle ta en avgjørelse om å kjøpe noe. Og i følge Cisco kommer film til å stå for 82 % av den globale forbruker-internettrafikken innen 2020. Her er et annet argument som taler for å bruke film: Nesten halvparten av internettbrukere ser etter produkt- eller tjenesterelaterte filmer før de tar sin investeringsavgjørelse.

Fra enkelhet til raffinement

Da whiteboard-animasjon begynte å komme, skapte de et stort plask. Publikum omfavnet umiddelbart denne morsomme tilnærmingsmåten til komplekse begreper, prosesser, design og funksjoner. Det var ikke lenger nødvendig å lese side opp og side ned med tekst, fulle av lange forklaringer og esoterisk språk. Håndtegningene på whiteboard-brettet og den fortellende stemmen gjorde ting lette å begripe, og vi tok fort poenget.

Det ga seg selv at forklaringsfilmene skulle bli bedre. Hvorfor fortsette med svart-hvitt når du kan legge til farge? Hvorfor ikke livne opp presentasjonen ved å kaste inn et bilde eller to? Hva hvis vi løfter det til et helt nytt nivå og bruker animerte karakterer slik som vi kjenner fra Pixar sine filmer?

Forklaringsfilmenes evolusjon får meg til å tenke på hva som har skjedd med kino. Først hadde vi stumfilmer. Folk var dypt imponerte, for de hadde aldri sett noe liknende. Historier utspilte seg foran øynene deres gjennom en kombinasjon av levende bilder, tittelkort og musikk. Så kom lydfilmen og, etter litt motvilje i begynnelsen, ble folk forelsket i kinoen på ny. Vi så det samme da filmene fikk farge. Noen vil hevde at svart-hvitt-filmer er overlegne når det kommer til kunstnerisk uttrykk. Men folk elsker film med farger! Og hele poenget med å lage en film er å fortelle en historie som publikum ønsker å se.

Vi står i gjeld til whiteboard-animasjon

Related image

Og som forventet har teknologiske fremskritt tatt forklaringsvideoer til nye høyder. Men de tidlige whiteboard-animasjonsstykkene har vært et svært viktig ledd i markedsføringens evolusjon. De kombinerte tekst, lyd og bilder og skapte et visuelt hjelpemiddel i kortform som gjorde det lett for folk å forstå poenget.

Når det er sagt, har forretningsorganisasjoner forskjellige agendaer. De vil riktignok utdanne forbrukerne, men først og fremst for å konvertere dem til kjøpere. Forklaringsfilmer i markedsføringsøyemed følger noen forskjellige regler. De må gjøre det klart hva et produkt eller en tjeneste gjør, og de må gjøre det så engasjerende som mulig innenfor en veldig begrenset tidsramme. Bortsett fra realfilm, som er utenfor økonomisk rekkevidde for de fleste firmaer, er skreddersydd animasjon den beste måten å oppnå disse målene på. Det er som whiteboard-animasjon fikk erstattet sin visuelle stil med tegnebrettet til Steven Spielberg, om du vil.

Hvorfor velge skreddersydd animasjon?

Skreddersydde animerte forklaringsfilmer er i bunn og grunn biter av høy kvalitet som er spesiallagd for å passe til et selskaps varemerke/design-DNA. Dette gjør at de er perfekte til å lage en sterk historie. Alle elsker velskapt animasjon og en god historie (hvem elsker ikke Pixar eller det beste fra Disneys gullalder?). Med mindre produksjonsselskapet du leier inn roter til alt + mangler produksjonsverdi i sine prosesser, kan du ikke mislykkes med animerte markedsføringsfilmer. Her er flere områder der skreddersydd animasjon slår whiteboard-alternativet:

  • Differensiering: Skreddersydd animasjon lar deg velge blant karakterer og få dem til å inngå i en dialog som presenterer merket ditt, og formidler budskapet til din bedrift. Med whiteboard-animasjon får du ikke interaksjon mellom flere karakterer så folk kan leve seg inn i historien på samme måte.
  • Visuelt inntrykk: Skreddersydde animasjonsfilmer er lyse, fargerike og livlige. De er behagelige for øyet med ditt eget firmas design og fargepalett, og klarer dermed å holde på seerens oppmerksomhet. Han eller hun føler det er som en forlengelse av det du står for og uttrykker deg med som bedrift. Som de fleste markedsførere sier igjen og igjen, her har du vunnet halve slaget hvis seeren identifiserer seg med firmaet ditt, og hva du kan løse for vedkommende.
  • Gullgruven for oppstartsbedrifter og små selskaper: Whiteboard-animasjonsfilmer er relativt billige å produsere, noe som gjør dem attraktive i noen tilfeller. Enkelheten og utseendet deres kan imidlertid ha begrensninger. Forklaringsfilmer med levende bilder (live action) kan derimot vise alt i detalj. Men de kan være svært dyre og virker typisk best på TV eller kino. Med skreddersydd animasjon får du det beste fra to verdener: en svært underholdende film som gir umiddelbar virkning uten å tømme banken. I tillegg er det et perfekt medium for dagens Tingenes Internett-samfunn.

Animerte, håndlagde forklaringsfilmer er svært gode markedsføringsverktøy. De fanger seernes oppmerksomhet og meddeler den nødvendige informasjonen på en lett fordøyelig måte. Resultatet er et fornøyd publikum som mye mer sannsynlig vil slutte seg til kundebasen din eller spre budskapet ditt, om det så er ved å snakke med folk om det ansikt til ansikt eller gjennom sosiale medier. Hvis du vil levere en minneverdig film, maksimere avkastningen på investeringen din (ROI) eller til og med få massevis av gratis delinger, kan ikke skreddersydd animasjon slå feil (så lenge det gjøres ordentlig, så klart). Din egenproduserte “Pixar-film” som du kan presentere til familie og venner med stolthet.

Nå vil vi høre. Har du noen gang brukt forklaringsfilmer i din(e) markedsføringskampanje(r)? I så fall vil vi gjerne høre hvilken stil du gikk for, hva som avgjorde valget ditt, og hvordan det fungerte for deg!

Send oss en epost!