Firmavideo

Etter mye om og men, hardt arbeid og endel diskusjon avdelingene imellom, har bedriften din omsider fått laget en firmavideo. Du er nå i godt selskap, sammen med alle de fancy nye tech-bedriftene som media tilsynelatende elsker.

Men, etter den søte kløe kommer den sure svie, og det var rett tilbake til striskjorte og havrelefse da dere innså at videoen dere hadde jobbet så hardt med var en eneste stor fiasko. Spørsmålene rant på; hvorfor, hvordan, hvem sin skyld er dette?

Det var et slag i ansiktet, ingen tvil om det, men ikke vær for rask med å avskrive firmavideoen for godt. Sannheten er at det er ganske vanlig å feile, og ikke la en nybegynnertabbe ta gnisten fra deg. Se fremover, og prøv i stedet å finne ut hvor feilen ligger.

Vi bistår deg med denne analysen og peker på hvilke områder som trenger å forbedres. Vi sier ikke at vi har løsningen på alt, men punktene som følger er som regel tuene som velter lasset. På den andre siden finnes det flere lyspunkter, og det er bare en fordel å være ny i gamet. Da er ikke gammel vane vond å vende, og veien til suksess ligger fremfor deg.

Heng på, så gjennomgår vi de vanligste feilene ved firmavideoer sammen.

1) FIRMAVIDEOEN HAR IKKE EN KLART DEFINERT MÅLGRUPPE

Vi kan ikke få sagt dette tydelig nok: Videoen din har ingen muligheter til å lykkes om målgruppen ikke er definert.  En firmavideo eller forklaringsfilm (som vi liker å kalle det!) er markedsføring av produktet, og MÅ henvende seg til en spesiell målgruppe. Når man vet hvem man retter seg mot, kan man gå ut med et spesifikt og presist budskap som faktisk når frem og er virkningsfullt. Dersom man prøver å henvende seg til et bredt og generelt publikum vil man mest sannsynlig drukne i den gemene hop, og ingen legger merke til deg og det du hadde å si.

Når du har etablert hvilket forbrukersegment du ønsker å henvende deg til, kan du, som sagt, spisse budskapet ditt og oppnå maksimal uttelling. Du har kanskje fått med deg at de profesjonelle innenfor markedsføring opererer med en ’kunde-avatar’. Det høres kanskje avskrekkende ut, men er absolutt ikke komplisert. Avataren er et samlet bilde av målgruppen din, og tar med i beregningen både kjønn, alder, utdannelse, stilling og økonomi.

Kundeavataren gjør det enklere å definere hvem du skal henvende deg til i videoen din, og det gir kundene noen å identifisere seg med, noe som i neste omgang gjør at budskapet fester seg og markedsføringen blir mer effektiv.

2) VIDEOENS FORMÅL OG BUDSKAP ER UKLART

Visst er det både kult og virkningsfullt å ha sin egen videokampanje, men du kan ikke bare gå ut og bestille en slik video uten å ha tenkt gjennom endel ting. Dette er en investering, og ofte en kostbar sådan, slik at det er vesentlig at du vet hva du ønsker å få ut av kampanjen og hva formålet med den er.

Det lønner seg å huske på at man ikke kan få med alt i kun èn video. Kanskje gikk kampanjen fløyten fordi du insisterte på å ha med for mange detaljer, holdt på for lenge med ulike fordeler ved produktet og overlesset publikum med informasjon. Vi sier som Rema1000; det enkle er ofte det beste, og mest virkningfullt er videoer som ikke varer mer enn to minutter. Du har altså et bittelite tidsrom til å gjøre et godt inntrykk og sørge for konvertering.

Manglende fokus er ofte årsaken til at videoene ikke oppnår forventet effekt. Det er med andre ord utrolig viktig at du vet hva du ønsker å fremheve av funksjoner og fordeler ved produktet. Målgruppen må ha et klart bilde av hvilke problemer ditt produkt skal løse. Meddel deg klart, kort og konsist.

3) HVOR ER HANDLINGSDRIVEREN?

Dette punktet henger sammen med det forrige, og er en av årsakene til at mange videoer ikke oppnår ønsket respons. La det være sagt en gang for alle: Handlingsdriveren (eller Call to Action) er uvurderlig!

Det kan ikke være noen tvil om at målet for markedsføring er å tiltrekke seg flere kunder. Hva er da poenget med å produsere en markedsføringsvideo, men ikke la publikum få vite hva det er du ønsker at de skal gjøre når de har sett den ferdig? Videoen er dermed bare bortkastet tid og penger hvis den ikke driver publikum til handling og fremmer din forretningsidé.

Tenk tilbake på videoen din som ikke slo an. Var det en klar oppfordring til handling i den? Ba den folk om å gjøre noe spesielt etter endt framsyning? Kanskje ville du ha dem til å besøke websiden din for å få mer informasjon, ringe noen, bestille på nett, melde seg på nyhetsbrev eller delta på en presentasjon? Poenget er at det var umulig for publikum å få gjort, samme hvor mye de hadde ønsket det, med mindre videoen din hadde en tydelig handlingsdriver (Call to Action).

4) BUDSJETT OG KVALITETEN PÅ PRODUKSJONEN

Profesjonelle og seriøse forretningsfolk vet at for å tjene penger må man også bruke penger. Er det virkelig realistisk å tro at man kan få til en god markedsføringsvideo for et par tusenlapper? Når du stikker fingeren i jorda, vet du nok svaret.

De siste årene har teknologiske fremskritt sørget for at kostnadene ved videoproduksjon har sunket betraktelig, men man bør fremdeles belage seg på å bruke en god slump penger for å produsert videoen man ønsker.

Man får det man betaler for, og slik er det i aller høyeste grad i denne bransjen også. Har du ikke investert tilstrekkelig vil det synes i videoen din, i form av amatørmessige animasjoner, mangel på kreativitet, et persongalleri det går tretten av på dusinet og innhold man har sett hundre ganger før.

Et (for) stramt budsjett resulterer som regel i dårlig kvalitet på lyd og bilde, klipping langt under pari og et produkt man ikke vil være bekjent av. Husk at videoen din skal representere firmaet ditt og at den har lang levetid. La den bli husket for god kvalitet fremfor tvilsom.

Kanskje var det ikke bare budsjettet som sto i veien for et godt resultat, men det er verdt å huske på at om midlene ikke er tilstrekkelige vil du med stor sannsynlighet ende opp med en video som ser ut som den er snekret sammen i hui og hast av en lite erfaren tenåring.

5) DISTRIBUSJON OG PROMOTERING FALT I FISK

Hvis du har klart å styre unna alle nybegynnertabbene nevnt ovenfor, tipper vi at det er dette som er årsaken. Selv den mest fantastiske video mislykkes om den ikke distribueres og promoteres med iver og glød.

Det mest logiske er først å legge den ut på hjemmesiden din. Deretter følger sosiale medier som YouTube og Facebook. Send den ut med epost og bruk den i markedsføringskampanjer, inkluder den i blogginnlegg og sørg for at den vises på websider din målgruppe besøker jevnlig. Forestill deg at den er en nyklekket fugleunge som trenger litt stell og hjelp før den sprer vingene og flyr på egen hånd. Når den så har lettet vil ikke resultatene la vente lenge på seg.

Denne listen er absolutt ikke altomfattende, men vi har prøvd å sette sammen en liste over de vanligste feilene man gjør i produksjon av forklaringsfilmer.  Fiasko er sjelden tuftet på bare én spesifikk tabbe; det er som regel flere faktorer involvert. Videoproduksjon kan være en krevende og langvarig prosess, og man er avhengig av god planlegging før man kan begynne filming og animasjon. Dedikerte og profesjonelle medarbeidere gjennom hele produksjonen er avgjørende, og det samme gjelder for utholdenhet og tålmodighet når videoen skal promoteres.

Har du gått på en smell i forbindelse med en forklaringsfilm og har lyst til å dele det med oss? Kanskje har du allerede analysert og avdekket feilen? Vi setter pris på om du deler kunnskapen du har tilegnet deg.