Forholdet mellom hvor attraktivt et produkt er, og hvilket medie som brukes til å promotere det, er ofte omvendt proporsjonalt: Jo mindre interessant produktet er, desto mer fengslende må reklamen være. Ingen produktkategori demonstrerer dette like bra som forsikring, som, til tross for sin tørre karakter, skal ha æren for en drøss av underholdende reklamer. Men la oss nå snakke om forklaringsfilmer for forsikringer og hvorfor de kunne fungert bedre i den digitale verden vi for øyeblikket blomstrer i.

De mest populære forsikringsreklamene kaller frem en rekke forskjellige følelser i oss, blant annet frykt, tillit, samhold og trygghet i å ta riktige beslutninger, og suksessfulle forsikringsselskaper bruker enormt mye tid og penger på å få frem budskapet sitt. Uansett om du skaper en høybudsjetts-reklame med levende bilder eller en 60 sekunders forsikringsforklaringsfilm, kan du lære mange lekser av de suksessfulle forsikringsreklamene som alle elsker.

 

Lag en gripende historie

De mest suksessfulle reklamene er de som er historiedrevne, og noen er så populære at karakterene ender med å få seg kjendisstatus og en stor tilhengerskare. Et klassisk eksempel på dette fenomenet kommer fra en britisk basert nettside kalt Compare The Market, som sammenlikner forsikringer. De har skapt en av historiens mest populære reklamekampanjer ved å fortelle eventyr om en underlig surikat-familie. Compare The Meerkat-sagaen underholdt tilskuerne i fem år, lagde en serie ettertraktede plysjdyr og klarte til og med å få slagordet sitt med i Collins English Dictionary.

 

Få oss til å ha det fint med frykt

Vi bekymrer oss alle for at livet skal vendes på hodet av uventede begivenheter, om det så handler om små ubeleiligheter eller fullskala katastrofer. Selv om det meste av denne frykten faller under kategorien sunn fornuft, vil vi gjerne forsikres om at de ikke bare er berettigede, men at andre rasjonelle, likesinnede mennesker deler bekymringene våre. Det er helt normalt å bekymre seg for at en orkan river taket av huset ditt, eller at den to år gamle datteren din dekorerer hele kjøkkenet med tusj. Og hvis noe av dette skjedde, ville det bare vært en sånn ting alle opplever, og ikke bevis for at livet ditt går ad undas.

Denne underholdende reklamen fra Liberty Mutual Insurance tar lett på menneskelige feil og forsikrer mulige kunder om at en solid forsikring i ryggen kan gjøre ulykken litt lettere å le av.

 

Tilby eksklusivitet og reduser risiko

Folk tegner forsikring for å minimere risiko, og bilforsikring er et klassisk eksempel. Hvis du viser kundene dine at du unngår risiko, forsikrer du dem ikke bare om at du vil ta deg av sakene deres på en fornuftig måte. Det gir dem også vissheten om at de slipper å betale for andres feil. Mange suksessfulle forsikringsselskaper unngår å forsikre visse grupper for å holde polisen nede, og når de gjør det, får de kundene til å føle at de er medlemmer i en eksklusiv klubb.

En av de beste eksemplene på risikoreduksjon kommer fra den australske reklamekampanjen for bilforsikringsfirmaet Budget Direct og deres fortellinger om den ulykkelige Captain Riskys uheldige eventyr.

Budget Direct er ikke det eneste forsikringsselskapet som viser risikoreduksjonen et usynlig sikkerhetsnett kan gi. Annonsører har rettet seg mot spesifikke lavrisikogrupper og fått dem til å føle seg bra i årevis.

 

Beskytt mot det uunngåelige

To år før Captain Risky stroppet på seg jetpacken sin, spilte den amerikanske forsikringsagenten Allstate på frykten til verdens største gruppe av risikotakere: foreldre. Ved å vise kyniske snutter av hvor virrete dagens tenåringssjåfører er, viste de forståelse for at foreldrene ikke bare bekymret seg for barnas sikkerhet, men også for at de fryktet for innvirkningen barna deres har på bilforsikringspremien deres.

 

Tilby gode forklaringer

Forsikring er ofte forvirrende. Hvis du tilbyr en kort, enkel forklaring, viser du ikke bare at du har kunnskap på området, du myndiggjør også potensielle kunder, forsikrer dem om at de har evnen til å ta kloke avgjørelser, og får dem til å føle at de har en bedre forståelse for produktene og tjenestene dine. Folk pleier å være mistroiske til ting de ikke forstår, og ingen liker å bli lurt, så det er viktig å forenkle uten å være nedlatende.

 

Del drømmer og håp

Drømmer er enda mer virkningsfulle og inspirerende enn frykt. Hvis du viser kundene dine at du forstår aspirasjonene deres, støtter drømmene deres og har styrke til å beskytte fremtiden deres, kan du oppmuntre dem til å ta risikoen du håper å taksere og forsikre mot i utgangspunktet. Suksessfulle forsikringsreklamer kan inspirere folk til å slippe seg løs, fordi de er trygge på at de har et trygt sikkerhetsnett under seg hvis de faller.

I 2014 varmet TVC Life Insurance hjerter rundt hele verden med ”Unsung Hero”, en rørende reklame om en barmhjertig fremmed som forandrer verden gjennom en rekke små, støttende handlinger.

 

Lever et gjennomført budskap

De kjente forsikringsselskapene bruker flere forskjellige teknikker for å fremføre budskapet sitt. Med noen bemerkelsesverdige unntak er de fleste reklamer korte og treffende og leverer budskapet så enkelt og konsist som mulig. Dette er egentlig fordi det er dyrt å komme på lufta, men det å holde det kort er også en måte å holde tilskuernes oppmerksomhet på.

Replikker fra manus og voiceover pleier å leveres i en rolig, klar stemme, som fremkaller tillit og trygghet. Og humoren som brukes, er vanligvis varsom og presis, og man bruker ofte enkel, fysisk komedie. Denne demonstrative metoden får ikke bare budskapet frem raskt – det utløser også en emosjonell respons. Når du ser noen gjøre noe du selv kunne gjort, eller oppleve noe du kjenner godt til, setter det i gang minne-nevronene, og det vil sannsynligvis få deg til å føle en følelsesmessig forbindelse.

 

Video på budsjett: Her kommer forklaringsfilmen for forsikringsselskaper inn

For små oppstartsbedrifter er kanskje storskalaproduksjons-budsjettene i disse moderne reklameklassikerne langt utenfor rekkevidde. Det er mye billigere å få lagd en animert forsikringsforklaringsfilm for å nå ut til et nytt publikum enn å filme en reklame med virkelige mennesker. Og den kan enkelt oversettes til flere språk. Det er også raskere og enklere å produsere en forsikringsforklaringsfilm, og dette gjør at man kan endre og oppdatere etter hvert.